Publicerad 15 juni 2017 i SN

Sillen Cruisers bjöd äldre på hjärtevärmande åktur

Glänsande bilar gav de boende på Ängsgården en riktigt uppskattad tur runt i Trosa.

Daniel Larsson är bilentusiast och medlem i Sillen Cruisers. Till vardags jobbar han som undersköterska på Ängsgården, ett demensboende i Trosa. Så kom han på den briljanta idén att föra samman dem. Resultatet blev minst sagt lyckat.

– Ja, jag kände väl att, vi i klubben har de här bilarna, och så ville vi liksom dela med oss lite av det vi håller på med och sprida lite glädje. Klubben hakade på direkt, och det gjorde min chef Lena Skålberg också, säger Daniel Larsson.

Sillen Cruisers bildades 2015, och består av ett gäng motorintresserade. Under sommarhalvåret har de måndagsträffar vid Utsikten i Vagnhärad.

– Alla med intresse är välkomna att komma och fika och snacka skit och titta på bilar. Det är mest äldre bilar, mest gamla amerikanare faktiskt, men det är öppet för alla, säger Daniel, som själv har en gammal PV från -65.

Dagen efter nationaldagen var det dags.

Nio snygga bilar kom åkandes upp till Ängsgården, allt från en riktigt gammal goding från 1937, till amerikanare från 1970-talet, till ett par bubblor, till en nyare BMW cab.

Personal och boende hade samlats utanför, och när de fick se och höra kortegen sken de upp.

– Många av de äldre kände säkert igen vissa bilar, det var något de kan ha åkt i sin ungdom. När vi ställt upp dem fick de titta och klämma och känna innan vi åkte, och det löste sig faktiskt så lyckat att de kunde peka vilken de villa åka i, och det gick ihop så alla fick åka i bilen de ville.

Hela gänget gled sedan iväg på tur i Trosa.

– De blev som unga på nytt. Det värmde verkligen i hjärtat att se. Det var verkligen otroligt lyckat, säger Lena Skålberg.

– Det blev så att det lyste om dem. Och sedan, när vi kom tillbaka, hade personalen bakat tårta, och så blev det fika med långbord, säger Daniel.

Ett par dagar senare jobbade Daniel som vanligt.

– Då kom en av de äldre fram och hörde sig för om vilken sorts bil han hade åkt, för han ville berätta för sina anhöriga. Det var en Dodge. Det var verkligen fint, för det visade att det betytt något, att det satt sig.

Och kanske kan man komma att göra om det hela.

– Med tanke på att det blev så lyckat är det ingen omöjlighet, både Ängsgården och Sillen Cruisers var jättenöjda. Vi får prata ihop oss och se, säger Daniel.

Maja Edsö

Dela den här sidan